A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az idén kétszer annyi költségvetési forrás jut a felsőoktatás finanszírozására, mint 2014-ben. Ez a bruttó hazai össztermék 1,2 százalékát jelenti, miközben az uniós átlag csupán 0,8 százalék.
 
Ugyanakkor jövőre, a science-parkok büdzséjével együtt 960 milliárd forinttal gazdálkodhat a felsőoktatás, ami a tervezett bruttó hazai termék 1,7 százalékának felel meg - tette hozzá.
 
Emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatási intézmények az év elején 2700 milliárd forintos fejlesztési igényt terjesztettek elő a következő évekre, aminek a forrását biztosítani fogja a kormányzat.
 
Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy tudásba fektetni egy ország vezetőinek mindenkori felelőssége és kötelessége, mert a tudástőke gyarapítása gazdasági érdek, egyben nemzetpolitikai cél.
 
Feltétele - folytatta - a megfelelő gazdasági háttér és a stabilitás. Ezt sikerült teljesíteni, ugyanis a gazdasági teljesítmény már elérte a járvány előtti szintet, a foglalkoztatottság pedig meghaladta a járvány előtti rekord magas értéket - sorolta.
 
A továbbiakban arról szólt: a kormányzat azt várja el az egyetemeinktől, hogy meghatározó szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben, az innováció területén és lépjenek előre a nemzetközi versenyben.
 
Közlése szerint, éppen ezt szolgálja a modellváltás, az alapítványi fenntartás kialakítása, ami nagyobb szakmai önállóságot biztosít az intézmények számára a finanszírozás biztonságával. Egyben a konstrukció lehetővé teszi a piaci igényekhez jobban igazodó rugalmasabb működést.
 
A modellváltással, az alapítványi fenntartás kialakításával új fejlődési szakaszba lépett az Óbudai Egyetem is - fűzte hozzá.
 
A pénzügyminiszter végül úgy vélekedett, hogy a magyar történelem traumáinak legnagyobb tanúsága, hogy az ország csak saját szellemi képességeire támaszkodva emelkedhet fel. A XXI. században pedig a tudás az egyik legfontosabb gazdasági tőkét, a versenyképesség alapvető eszközét jelenti.
 
Ezért a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben büszkék lehetünk a magyar kutatókra, így az Óbudai Egyetemen kifejlesztett tömeg lélegeztető rendszer megalkotóira is. Erőt és önbizalmat kell merítenünk abból a tapasztalásból, hogy rendkívüli helyzetben, rendkívüli eredményekre vagyunk képesek - fogalmazott a tanévnyitón elmondott beszédében Varga Mihály.